Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > zdrowe odżywianie

Zdrowe Odżywianie

chiński czosnek - toksyczny
07.03.2025 13:22 Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii. 

Kolejny produkt wycofany
26.02.2025 12:04 Kolejny produkt wycofany z dyskontu. Może uszkodzić wątrobę i powodować raka

W ostatnich miesiącach widzimy wzrost liczby produktów wycofywanych ze sprzedaży w popularnych dyskontach z powodu potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Bakterie e. coli w mące, pestycydy w marynatach czy sulfonamidy w miodzie to tylko kilka przykładów. Jaki produkt wycofano tym razem?Przytoczone incydenty podkreślają znaczenie regularnych kontroli jakości produktów oraz szybkiego reagowania sieci handlowych na potencjalne zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Klienci powinni być świadomi takich komunikatów i unikać spożywania lub używania produktów objętych wycofaniem. 

toksyny z jedzenia
26.02.2025 10:42 Niszczą wątrobę i powodują raka. Najgorsze toksyny z jedzenia

Wiele produktów, które wykorzystujemy do przygotowywania lub przechowywani żywności, zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia substancje. Mogą uwalniać się wprost do jedzenia, wyrządzając szkody w naszym organizmie. Przykładowo, ftalany obecne w opakowaniach, rozregulowują gospodarkę hormonalną, a bisfenol A przyczynia się do chorób układu krążenia. Warto mieć świadomość w tym zakresie, by wybierać takie produkty, które są dla nas bezpieczne. 

pestycydy w pomarańczach
20.02.2025 10:05 Koktajl pestycydów w pomarańczach z Lidla i Biedronki. Badania fundacji Pro-Test

Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.

Ser topiony - wpływ na zdrowie
13.02.2025 08:41 To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega

Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.

yerba mate - szkodliwość
12.02.2025 12:52 Ta herbata to nawóz dla raka. Wmawiano nam, że jest zdrowa

Tę herbatę wybiera wielu z nas jako alternatywę dla kawy. Ona również ma działanie pobudzające, jednak, o ile w kontekście kawy mamy świadomość, że nadmiar może szkodzić, to już w przypadku tego naparu jest zupełnie przeciwnie. Niektóre osoby piją tę herbatę w ogromnych ilościach, często przez cały dzień popijając małymi łykami. Może to doprowadzić do bardzo negatywnych konsekwencji zdrowotnych, na czele z nowotworami. 

zielona herbata - kiedy pić
11.02.2025 08:50 Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę? Dietetyk nie ma wątpliwości

Zielona herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie i jest to nie tylko kwestia delikatnego smaku, czy działania pobudzającego. Trudno przecenić jej właściwości prozdrowotne, a wystarczy wymienić tu choćby działanie antynowotworowe czy korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Aby jednak w pełni korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, warto wiedzieć, o jakiej porze dnia najlepiej ją pić. Kto by pomyślał, że może to mieć aż takie znaczenie!

toksyczna roślina - orzechy nerkowca
02.02.2025 10:00 Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie

Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują nawet bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej.Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. 

herbata gryczana: właściwości
02.02.2025 08:59 Obniża cholesterol i przeciwdziała nowotworom. Tę herbatę możesz pić nawet przed snem

Nie zdobyła jeszcze takiej popularności, jak herbata zielona, czy chociażby rooibos, ale jest już dostępna w wielu sklepach. Warto zadać sobie trochę trudu i jej poszukać, ponieważ jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również bardzo zdrowa.Ta herbata dba o nasze serce, obniża poziom cholesterolu i jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mało tego – zawiera także składniki o działaniu przeciwnowotworowym. 

Owoce w sklepie
29.01.2025 13:42 Ten owoc sprzyja diecie. Czyści jelita i hamuje apetyt na słodkie

Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!

sałata gotowa do spożycia - bakterie
28.01.2025 10:09 Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.

Prozdrowotne właściwości jaj
26.01.2025 08:30 Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?

Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.

Herbata oolong - właściwości
23.01.2025 10:56 Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.

Rakotwórcze jedzenie
21.01.2025 12:52 Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie

Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.

Kawa na odchudzanie
17.01.2025 15:40 Dzięki tej kawie pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Sekretny dodatek migiem spala tłuszcz

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Nie tylko ze względu na stymulujące właściwości tego napoju, ale i dlatego, że czas spędzony z aromatycznym kubkiem to wspaniały, przyjemny rytuał.Już dawno nie posądzamy kawy o niekorzystne działanie na nasz organizm, przeciwnie – odkrywamy coraz to nowe jej właściwości prozdrowotne. Kawa może nawet wesprzeć proces redukcji nadmiernej masy ciała, zwłaszcza gdy zaparzymy ją według specjalnego przepisu.

toksyczny papier do pieczenia
17.01.2025 08:57 Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.  Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.

Niebezpieczny grapefruit
13.01.2025 08:07 Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny

Soczysty, orzeźwiający i pełen witamin – grapefruit to owoc pozornie idealny. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspiera odporność, pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki i dodaje energii na cały dzień. Lekko kwaskowaty, a zarazem słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadań, koktajli czy sałatek. Ale nie każdy powinien go jeść.

Te warzywa zapychają żyły
10.01.2025 15:43 Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób

Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych. 

marakuja
10.01.2025 09:42 Banalny sposób, by zapobiec rakowi. Zjedz "owoc męczennicy"

W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!

Fenkuł - właściwości i zastosowanie
09.01.2025 11:56 Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!

Opuncja figowa
08.01.2025 08:00 Czy opuncja figowa jest zdrowa? Poznaj moc świętej rośliny Azteków

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), znana również jako figa kaktusowa lub nopal, to zachwycający wyglądem i smakiem owoc z rodziny kaktusowatych. Ta niezwykła roślina od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i medycynie ludów Ameryki Łacińskiej – Aztekowie uznawali ją za roślinę świętą. Czy współczesna nauka potwierdza jej zdrowotne właściwości? Oto, co warto wiedzieć o opuncji figowej.Słodka i wyjątkowo odżywcza opuncja figowa pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiana jest również w Australii, RPA i w krajach śródziemnomorskich. Do polskich sklepów spożywczych trafia głównie z upraw we Włoszech i Hiszpanii. Po obraniu z mięsistej skórki można – i warto – spożywać ją na surowo, jest używana także do produkcji soków, galaretek i przetworów. Dobroczynne właściwości opuncji sprawiają, że znalazła zastosowanie również w kosmetyce i produkcji suplementów.

spirulina, inulina, babka płesznik
06.01.2025 10:41 Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy

Redukcja masy ciała to postanowienie noworoczne, które często kończy się, zanim na dobre się zacznie. Powodem często jak brak czasu, motywacji i okazji, aby dostatecznie o siebie zadbać. Bo pamiętajmy, troska o swoją wagę, jest tak naprawdę troską o dobrostan całego organizmu. W parze z aktywnością fizyczną powinna iść zatem dobra dieta. Postaw więc na składniki naturalne, które będą Cię wspierać w noworocznych postanowieniach. 

Prozdrowotne właściwości marchewki
02.01.2025 17:46 Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza dieta i unikanie używek, odgrywają olbrzymią rolę w profilaktyce nowotworów. Między innymi dlatego na co dzień powinniśmy unikać wysokoprzetworzonej żywności i sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym przede wszystkim owoce i warzywa. Które z nich są najzdrowsze? Znana i lubiana niemal przez wszystkich – marchewka może być kluczem do zdrowia, którego wielu z nas szuka. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedzi należy szukać w jej składnikach odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami, w tym z rakiem.

Najgorsze dla zdrowia jajka
29.12.2024 09:30 To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu

Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Są składnikiem wielu dań i, o ile nie mamy na nie alergii, używamy ich bardzo często. Jednak jajko jajku nierówne. To, co przede wszystkim je od siebie odróżnia, to numer wybity na skorupce. Co oznacza?Jajka z numerem 0 to chów ekologiczny, a z numerem 3 – klatkowy. Wiemy, co to oznacza z punktu widzenia kur, a z naszego? Te liczby świadczą także o tym, jakie wartości odżywcze kryją się w jajach i po jakie powinniśmy sięgać, mając na uwadze swoje zdrowie. 

Buraki - właściwości zdrowotne
29.12.2024 09:29 Chronią wątrobę i serce. Są na wyciągnięcie ręki, a ich nie doceniamy

To jedne z najzdrowszych polskich warzyw. Są smaczne, tanie i wszędzie łatwo dostępne, a wielu z nas sięga po nie tylko wtedy, kiedy jest jakaś wyjątkowa okazja i trzeba np. ugotować barszcz z uszkami. Buraki powinny jak najczęściej lądować na naszych talerzach w różnych postaciach, bo korzyści z ich jedzenia odczuje cały organizm. Wykazują ochronne działanie na wątrobę, obniżają ciśnienie krwi, dbają też o nasze jelita. 

Twoje serce nienawidzi tego napoju. Lepiej go nie pij
22.12.2024 09:39 Twoje serce nienawidzi tego napoju. Lepiej go nie pij

Zdrowe serce jest niezwykle ważne. Warto o nie dbać, bo bez niego funkcjonowanie nie jest możliwe. Odpowiada za krążenie krwi w ciele człowieka, dotlenia i odżywia wszystkie komórki organizmu, w tym także mózgu. Nie warto więc pić tego napoju, bo narażamy najważniejszy narząd.Jak podaje gov.pl, choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych. Każdego roku umiera z tego powodu około 178 tys. Polaków. Co więcej, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. 

Serek topiony - najgorszy rodzaj sera
18.12.2024 09:44 Powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody. To najgorszy rodzaj sera

Występuje w wielu wersjach, może być z ziołami, kurkami, a nawet z szynką, jest smaczny i dostępny cenowo. Jednak to koniec zalet tego produktu. Choć Polacy masowo wrzucają go do sklepowych koszyków, nie służy on naszemu zdrowiu.O co chodzi? O ser topiony. Jest bardzo lubiany, ale w najmniejszym stopniu nie służy naszemu zdrowiu. I w gruncie rzeczy, z serem ma niewiele wspólnego. To głównie tłuszcz i fosforany, które mogą być źródłem groźnych chorób.

Maggi - szkodliwa przyprawa
27.11.2024 17:15 Tej przyprawy powinno się unikać jak ognia. A Polacy wciąż dodają ją do zup

Zupy bywają nieco mdłe, zwłaszcza jeśli nie wiemy, jakich przypraw użyć, by podkreślić ich smak. Cóż, nie każdy jest wytrawnym kucharzem, a wiele osób po prostu nie ma czasu na gotowanie. Wtedy z pomocą przychodzą nam gotowe mieszanki przypraw.Są takie mieszanki, z których spokojnie można korzystać, ale są i takie, których nigdy nie powinniśmy kupować. Zawierają składniki, które mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedna z najpopularniejszych, a którą powinno się umieścić na czarnej liście, wciąż króluje w polskich kuchniach.