Zielony koktajl warzywno-owocowy to coś, czego twoje jelita potrzebują. Wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza usuwanie toksyn - dodatkowo przeciwdziała też zaparciom i poprawia kondycję skóry. A to wszystko dzięki witaminom i minerałom zawartym w koktajlu.
Gdy mamy chęć na zdrową przekąskę, często sięgamy po jogurt. Najlepiej naturalny, bo nie zawiera cukru, za to stanowi dobre źródło białka. Jogurty naturalne to także wapń i probiotyki, tak ważne dla naszego układu pokarmowego.Osoby, które dbają o formę, przeważnie sięgają po skyr, uchodzący za najzdrowszy z jogurtów, który dostarcza jednocześnie najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ale ostatnio doczekał się silnego konkurenta. To serek kvarg.
Ile kawy dziś wypiłeś? Jedną, dwie filiżanki? Jeśli masz ochotę na więcej, to bez obaw. Eksperci ustalili, ile tego aromatycznego napoju możemy spożywać każdego dnia i to bez negatywnych konsekwencji.Warto podkreślić, że kawa to nie tylko używka, którą pijemy, by się "obudzić", nabrać energii, zmobilizować do działania. Zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, a jej picie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.
To jedno z naszych ulubionych dań o poranku. Jedzą je dorośli i dzieci, a specjaliści od żywienia podkreślają, że to bardzo zdrowy wybór. Dostarcza nam ważnych witamin i minerałów i daje energii na wiele godzin.Bywa jednak, że owsianka, bo o niej mowa, staje się obciążeniem dla naszego organizmu. A wszystko za sprawą nieodpowiedniego przygotowania i podania. Dowiedz się, jak serwować owsiankę, by służyła zdrowiu.
To jedne z naszych ulubionych owoców, ponieważ są smaczne, zdrowe i pożywne. Idealnie nadają na samodzielną przekąskę, ale często stanowią składnik przeróżnych deserów, owsianek, czy wypieków. Jak się jednak okazuje, niektóre osoby nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste spożywanie bananów. Te owoce mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają także dużo błonnika.
Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.
Dieta ketogeniczna bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To rodzaj diety niskowęglowodanowej, skupiającej się na spożywaniu małej ilości węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczu. Jej głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą.Lekarze mają bardzo różne zdanie odnośnie stosowania diety ketogenicznej. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM odniosła się w mediach społecznościowych do stosowania diety keto w kontekście kardiologii. Czy ten rodzaj diety może zwiększać ryzyko udaru?
Lato w pełni. I choć z upałów cieszy się wiele osób, warto pamiętać o zasadach dotyczących nie tylko zdrowia, ale też odpowiedniego przechowywania żywności. Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać jedzenie, gdy za oknem temperatury wynoszą ponad 30 stopni Celsjusza. Komunikat GIS odnosi się przede wszystkim do bardzo wysokich temperatur, które wpływają niestety na bardzo szybkie psucie się produktów spożywczych.
Ten magiczny eliksir z powodzeniem może zastąpić botoks. Działa odmładzająco i sprawia, że skóra staje się gładka, zdrowa i promienna. Recepturę opracowała dietetyczka Maty Harrington i podzieliła się nią na TikToku. Jak przygotować eliksir młodości?
Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości.
To, po jakie lody sięgasz latem, może dużo mówić o twoim charakterze. Tak przynajmniej sądzi psychiatra - jego zdaniem ulubione smaki mamy zapisane w DNA.
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Od dzieciństwa wpaja się nam, że masło jest zdrowe, a margaryna nie. Dietetyk dr Damian Parol sprawdził, ile w tym prawdy. Wyniki jego "śledztwa" mogą szokować.Dr Damian Parol to znany w mediach społecznościowych dietetyk. Jego profil na Facebooku śledzi ponad 70 tys. osób. Oto co miał do przekazania na temat masła i margaryny.
Dobry chleb wcale nie musi być drogi. Można kupić go w dyskoncie za mniej niż 5 złotych. Oczywiście nadal będzie to najtańszy bochenek, ale warto wydać te pieniądze, by zadbać o swoje zdrowie. Chlebem razowym najemy się na dłużej i dostarczymy organizmowi cenne składniki. Jeden z takich produktów można kupić tanio w Lidlu – jest polecany przez dietetyków. O jaki chleb chodzi i ile kosztuje?Z najnowszych badań TNS Polska wynika, że ponad połowa Polaków kupuje pieczywo codziennie i 47 proc. nie sprawdza jego składu. Przy wyborze pieczywa bardziej kierujemy się tym, czy chleb jest ciepły, chrupki i ładnie pachnie. Z tego powodu dużą popularnością w Polsce cieszy się pieczywo pszenne, a więc chleb baltonowski czy kajzerki. Jego piękny zapach pobudza zmysły, a twarda skórka jest obietnicą dobrego smaku. Jest jednak jeden haczyk – takie pieczywo nie jest zbyt zdrowe.
Kiedy nie dolega, nikt się nią nie interesuje. A ten narząd pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Szkoda, że przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, kiedy zaczyna szwankować.Chodzi o trzustkę. Zdrowy człowiek nie zastanawia się, czy to, czym się odżywia, nie pogarsza przypadkiem jej kondycji. A warto to wiedzieć, bo można w ten sposób uniknąć poważnych problemów w przyszłości.
Na piątkowy mecz Polska - Austria czekają wszyscy polscy kibice. To spotkanie może okazać się kluczowe w kontekście awansu naszej drużyny do kolejnej rundy mistrzostw Europy w Niemczech.Piątkowe starcie na boisku fani piłki nożnej będą oglądać zarówno w domach, ale też licznych pubach czy też “pod chmurką”. Wielu z nas sięgnie wtedy po przekąski. Choć chipsy, paluszki czy orzeszki należą do najpopularniejszych, są szalenie niezdrowe. Na szczęście mamy do wyboru znacznie zdrowsze i smaczne zamienniki. Po jakie zdrowe przekąski warto sięgnąć?
Choć pomidory dostępne są w supermarketach przez cały rok, to właśnie wiosną i latem kuszą świeżością i pięknym kolorem na miejskich bazarkach. Warto je jeść, gdyż zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco.Warto wiedzieć, że jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, ale również poprawia trawienie czy wzmacnia odporność. Na co jeszcze działają pomidory i czy wszyscy mogą jeść te pyszne warzywa?
Czereśnie królują na polskich stołach wczesnym latem. Nic dziwnego - sezon na owoce w pełni, a i ceny czereśni nie są horrendalnie wysokie (można je kupić za 15 zł za kilogram). Jednak wiele osób boli brzuch właśnie po czereśniach. Dlaczego? Prawdopodobnie wynika to nie tyle z faktu jedzenia samych czereśni, co łączenia ich z innymi pokarmami lub napojami. Panuje także popularny pogląd, że czereśni nie można jeść na pusty żołądek, bo można dostać… skrętu kiszek.
Na półkach w sklepach pełno jest “shotów zdrowia”, czyli soków z imbiru, pomarańczy, grejpfruta czy nawet buteleczek z kombuchą. Te małe napoje, przeważnie po 100 ml, kosztują około 5 zł, a tymczasem w domu możesz zrobić za tyle samo całą szklankę pysznego koktajlu, który oczyści jelita i wesprze odporność organizmu.
Czy ogonki od truskawek można jeść? Czy można zjeść ich nieograniczoną ilość? A może można je wykorzystać na inny sposób w kuchni? Podpowiadamy, co można zrobić z szypułkami z truskawek.
Napój z drożdży może poprawiać kondycję skóry, włosów i paznokci. Jednak czy wszystkie drożdże nadają się do picia? Czy drożdże piekarskie, wykorzystywane przy np. pieczeniu ciasta drożdżowego, nadają się do picia?
Koktajle odchudzające przyspieszają przemianę materii, a przy tym zawierają niewiele kalorii i dużo witamin i minerałów. Koktajle odchudzające to sposób na szybką utratę wagi, ale uwaga - dieta “sokowa” może prowadzić do szybkiego efektu jojo. W odchudzaniu ważna jest zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz zmniejszona podaż kalorii. Koktajl odchudzający może być elementem takiej diety, ale nadal - powinna być ona zbilansowana.
Koktajl odmładzający to duża dawka witamin i minerałów niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. To także zastrzyk energii dla ciebie, a dla twojej skóry - zastrzyk witalności. Koktajl odmładzający można przygotować samemu w domu, ale potrzebujesz do tego odpowiednich składników.
2 maja przypada Dzień Grilla. To nie przypadek, że święto to wypada akurat w majówkę, kiedy to większość Polaków rozpoczyna sezon na grillowanie. Jednak nie wszędzie i nie zawsze można odpalić grilla. Są miejsca, w których można dostać mandat - dotyczy to także nawet naszych prywatnych balkonów!
Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne.
Aktywność fizyczna oaz zdrowa dieta są bardzo ważne w codziennym życiu. W końcu nasze zdrowie i dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od tych dwóch czynników. Ważne, by dbanie o zdrowie i zdrowe odżywianie nie przerodziło się w obsesję. Silna potrzeba nieustannego kontrolowania tego, co mamy na talerzu może być elementem choroby. Lekarze i dietetycy zwracają uwagę na pewne zaburzenie, którym jest ortoreksja. Czym dokładnie jest to zjawisko?
Ma dużo żelaza, kwasu foliowego, jest bardzo silnym antyoksydantem i działa dobroczynnie na układ pokarmowy, hamując procesy gnilne w jelitach i przyspieszając metabolizm.
103-letnia Pearl Taylor podzieliła się na Tok Toku swoim sekretem dotyczącym długowieczności. Seniorka dba o to, co je, a także - o to, by nie zasiedzieć się w domu. Ciągle jest aktywna, a w mediach społecznościowych odnosi coraz większy sukces - to za sprawą wnuczki, która postanowiła pokazać innym życie swojej babci, aby dać nam cenną lekcję.