Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii.
W ostatnich miesiącach widzimy wzrost liczby produktów wycofywanych ze sprzedaży w popularnych dyskontach z powodu potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Bakterie e. coli w mące, pestycydy w marynatach czy sulfonamidy w miodzie to tylko kilka przykładów. Jaki produkt wycofano tym razem?Przytoczone incydenty podkreślają znaczenie regularnych kontroli jakości produktów oraz szybkiego reagowania sieci handlowych na potencjalne zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Klienci powinni być świadomi takich komunikatów i unikać spożywania lub używania produktów objętych wycofaniem.
Wiele produktów, które wykorzystujemy do przygotowywania lub przechowywani żywności, zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia substancje. Mogą uwalniać się wprost do jedzenia, wyrządzając szkody w naszym organizmie. Przykładowo, ftalany obecne w opakowaniach, rozregulowują gospodarkę hormonalną, a bisfenol A przyczynia się do chorób układu krążenia. Warto mieć świadomość w tym zakresie, by wybierać takie produkty, które są dla nas bezpieczne.
Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.
Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.
Tę herbatę wybiera wielu z nas jako alternatywę dla kawy. Ona również ma działanie pobudzające, jednak, o ile w kontekście kawy mamy świadomość, że nadmiar może szkodzić, to już w przypadku tego naparu jest zupełnie przeciwnie. Niektóre osoby piją tę herbatę w ogromnych ilościach, często przez cały dzień popijając małymi łykami. Może to doprowadzić do bardzo negatywnych konsekwencji zdrowotnych, na czele z nowotworami.
Zielona herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie i jest to nie tylko kwestia delikatnego smaku, czy działania pobudzającego. Trudno przecenić jej właściwości prozdrowotne, a wystarczy wymienić tu choćby działanie antynowotworowe czy korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Aby jednak w pełni korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, warto wiedzieć, o jakiej porze dnia najlepiej ją pić. Kto by pomyślał, że może to mieć aż takie znaczenie!
Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują nawet bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej.Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę.
Nie zdobyła jeszcze takiej popularności, jak herbata zielona, czy chociażby rooibos, ale jest już dostępna w wielu sklepach. Warto zadać sobie trochę trudu i jej poszukać, ponieważ jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również bardzo zdrowa.Ta herbata dba o nasze serce, obniża poziom cholesterolu i jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mało tego – zawiera także składniki o działaniu przeciwnowotworowym.
Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!
Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.
Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.
Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Nie tylko ze względu na stymulujące właściwości tego napoju, ale i dlatego, że czas spędzony z aromatycznym kubkiem to wspaniały, przyjemny rytuał.Już dawno nie posądzamy kawy o niekorzystne działanie na nasz organizm, przeciwnie – odkrywamy coraz to nowe jej właściwości prozdrowotne. Kawa może nawet wesprzeć proces redukcji nadmiernej masy ciała, zwłaszcza gdy zaparzymy ją według specjalnego przepisu.
Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem. Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.
Soczysty, orzeźwiający i pełen witamin – grapefruit to owoc pozornie idealny. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspiera odporność, pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki i dodaje energii na cały dzień. Lekko kwaskowaty, a zarazem słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadań, koktajli czy sałatek. Ale nie każdy powinien go jeść.
Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych.
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!
Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), znana również jako figa kaktusowa lub nopal, to zachwycający wyglądem i smakiem owoc z rodziny kaktusowatych. Ta niezwykła roślina od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i medycynie ludów Ameryki Łacińskiej – Aztekowie uznawali ją za roślinę świętą. Czy współczesna nauka potwierdza jej zdrowotne właściwości? Oto, co warto wiedzieć o opuncji figowej.Słodka i wyjątkowo odżywcza opuncja figowa pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiana jest również w Australii, RPA i w krajach śródziemnomorskich. Do polskich sklepów spożywczych trafia głównie z upraw we Włoszech i Hiszpanii. Po obraniu z mięsistej skórki można – i warto – spożywać ją na surowo, jest używana także do produkcji soków, galaretek i przetworów. Dobroczynne właściwości opuncji sprawiają, że znalazła zastosowanie również w kosmetyce i produkcji suplementów.
Redukcja masy ciała to postanowienie noworoczne, które często kończy się, zanim na dobre się zacznie. Powodem często jak brak czasu, motywacji i okazji, aby dostatecznie o siebie zadbać. Bo pamiętajmy, troska o swoją wagę, jest tak naprawdę troską o dobrostan całego organizmu. W parze z aktywnością fizyczną powinna iść zatem dobra dieta. Postaw więc na składniki naturalne, które będą Cię wspierać w noworocznych postanowieniach.
Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza dieta i unikanie używek, odgrywają olbrzymią rolę w profilaktyce nowotworów. Między innymi dlatego na co dzień powinniśmy unikać wysokoprzetworzonej żywności i sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym przede wszystkim owoce i warzywa. Które z nich są najzdrowsze? Znana i lubiana niemal przez wszystkich – marchewka może być kluczem do zdrowia, którego wielu z nas szuka. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedzi należy szukać w jej składnikach odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami, w tym z rakiem.
Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Są składnikiem wielu dań i, o ile nie mamy na nie alergii, używamy ich bardzo często. Jednak jajko jajku nierówne. To, co przede wszystkim je od siebie odróżnia, to numer wybity na skorupce. Co oznacza?Jajka z numerem 0 to chów ekologiczny, a z numerem 3 – klatkowy. Wiemy, co to oznacza z punktu widzenia kur, a z naszego? Te liczby świadczą także o tym, jakie wartości odżywcze kryją się w jajach i po jakie powinniśmy sięgać, mając na uwadze swoje zdrowie.
To jedne z najzdrowszych polskich warzyw. Są smaczne, tanie i wszędzie łatwo dostępne, a wielu z nas sięga po nie tylko wtedy, kiedy jest jakaś wyjątkowa okazja i trzeba np. ugotować barszcz z uszkami. Buraki powinny jak najczęściej lądować na naszych talerzach w różnych postaciach, bo korzyści z ich jedzenia odczuje cały organizm. Wykazują ochronne działanie na wątrobę, obniżają ciśnienie krwi, dbają też o nasze jelita.
Zdrowe serce jest niezwykle ważne. Warto o nie dbać, bo bez niego funkcjonowanie nie jest możliwe. Odpowiada za krążenie krwi w ciele człowieka, dotlenia i odżywia wszystkie komórki organizmu, w tym także mózgu. Nie warto więc pić tego napoju, bo narażamy najważniejszy narząd.Jak podaje gov.pl, choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych. Każdego roku umiera z tego powodu około 178 tys. Polaków. Co więcej, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie.
Występuje w wielu wersjach, może być z ziołami, kurkami, a nawet z szynką, jest smaczny i dostępny cenowo. Jednak to koniec zalet tego produktu. Choć Polacy masowo wrzucają go do sklepowych koszyków, nie służy on naszemu zdrowiu.O co chodzi? O ser topiony. Jest bardzo lubiany, ale w najmniejszym stopniu nie służy naszemu zdrowiu. I w gruncie rzeczy, z serem ma niewiele wspólnego. To głównie tłuszcz i fosforany, które mogą być źródłem groźnych chorób.
Zupy bywają nieco mdłe, zwłaszcza jeśli nie wiemy, jakich przypraw użyć, by podkreślić ich smak. Cóż, nie każdy jest wytrawnym kucharzem, a wiele osób po prostu nie ma czasu na gotowanie. Wtedy z pomocą przychodzą nam gotowe mieszanki przypraw.Są takie mieszanki, z których spokojnie można korzystać, ale są i takie, których nigdy nie powinniśmy kupować. Zawierają składniki, które mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedna z najpopularniejszych, a którą powinno się umieścić na czarnej liście, wciąż króluje w polskich kuchniach.